Over ons

Over ons

Christine Brons en De Beeldcoach Zussen, Anne-Floor en Merel, vormen samen de School voor Beeldcoaching. In dit familiebedrijf is jarenlange ervaring met Beeldcoaching, wetenschappelijke kennis en vernieuwing gecombineerd. Christine als grondlegger en Anne-Floor en Merel als de nieuwe generatie opleiders.

Christine Brons ontwikkelde 30 jaar geleden de methode in Nederland. Zij schreef verscheidene boeken en maakte films om de werkwijze duidelijk te maken.

Anne Floor en Merel geven de vernieuwing vorm en zoeken samen steeds manieren om leraren en leiders sterker te maken.

De School voor Beeldcoaching is erop gericht om kennis te combineren met up-to-date ervaring van experts en dit toe te passen bij iedere organisatie, bestuur of klas die dat wil. Het gaat om: Onderzoeken, Anders kijken, een Nieuw perspectief, Meer zien en Oplossingen op maat.

Wat we doen

Wij halen bij leraren, docenten, organisaties en teams de succesfactoren naar boven. Daardoor worden ze beter. Daarbij putten we uit psychologische en onderwijskundige kennis ( John Dewey 2004, Mesman Video Reflextive Ethnograpy ( 2013), Beeldcoaching Jansen en Brons ( 2013, 2019).

En dan blijkt dat we al weten hoe het moet en hoe het kan. Kennis kan zijn weggezakt, oplossingen kunnen ver weg lijken. Door situaties in beeld te brengen en ze samen te onderzoeken komen we tot voor de hand liggende oplossingen die zo ‘gewoon’ zijn dat je je afvraagt waarom we het niet eerder hebben gedaan. Iedere leraar en iedere school heeft een ‘hidden potential’ en we zoeken naar de ‘pot met goud’. Ons inzicht is dat we oude kennis soms alleen maar hoeven vertalen en toe te passen. Beeldcoaching blijft niet aan de oppervlakte, maar zoekt naar de onderliggende oorzaak, drive of potentie. Het gaat om een wezenlijk onderzoek van de praktijk van een leraar, school of organisatie.

De ontwikkeling van de methode door de jaren heen

Beeldcoaching begon in 1990 als  VIB-S op School. Onze eerste studente in 1991 was in Cella de Roy van Zuidewijn die op het Speciaal Onderwijs werkzaam was.
In 1996 werd het programma VIB-S opgenomen in het aanbod van de Opleidingen Speciaal Onderwijs ( Fontys, Seminarium voor Orthopedagogiek, en Windesheim) onder de naam SVIB. Daar heeft het in 10 jaar tijd veel mensen bereikt.
Dit contact eindigde in 2006, waarna het Collectief Beeldcoaching werd opgericht. Deze groep bestaat nog steeds en kent zo’n 40 opleiders.
In 2013 vond de omschakeling naar Beeldcoaching plaats en trad er een verbreding op van het concept.

Christine Brons heeft als Hoofdopleider Beeldcoaching al deze veranderingen (mede ) vorm gegeven.